iStock_000008805258Medium

Jak posadzić gości weselnych?

Czytaj dalej
13d63673

Nauki przedmałżeńskie zamiast terapii dla par

Czytaj dalej
iStock_000006073751XSmall

Jak przespać noc...przedślubną?

Czytaj dalej
6cj4939

Kiedy i jak poznać się z jej/jego rodzicami?

Czytaj dalej

Tradycja czy trendy? Wybieramy weselne menu

Wyprawienie hucznego wesela to nie lada wyzwanie, przed którym staje każda młoda para. Obowiązków do wypełnienia jest cała masa, a jednym z nich jest wybór weselnego menu, który będzie dopasowany nie tylko do charakteru przyjęcia, ale również do preferencji gości. Tak jak organizacja wesela, tak rodzaj menu również podlega zmieniającym się trendom. Czy lepiej zdecydować się na bezpieczną klasykę czy zaszaleć z nową kuchnią czy oryginalnym słodkim bufetem?

Pomimo nowości wśród weselnych przysmaków, mało kto wyobraża sobie dobre wesele bez sałatki warzywnej czy rosołu. To swego rodzaju tradycja, która stała się nieodłącznym elementem tej hucznej imprezy. Często jednak znajdą się osoby, które nie przepadają za ciężkimi i tłustymi potrawami, szczególnie podczas tanecznej imprezy. Pomimo wielu zalet wersji nowoczesnej i tradycyjnej, najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie połączenie ich obu. Czy to jest możliwe?

Początek przyjęcia to zawsze ciepłe danie. Zazwyczaj, jest to rosół z makaronem bądź flaki. Aby nie rezygnować z tego klasycznego posiłku, najlepiej wprowadzić również 3 możliwość. Warzywna zupa krem z pomidorów czy brokułów to przekąska, która będzie wspaniałym pomysłem również dla dzieci. Mówiąc o ciepłym posiłku, należy wziąć pod uwagę drugie danie. W alternatywie do schabowego może pojawić się faszerowana pierś z kurczaka czy delikatne klopsiki. Pieczone ziemniaki, kasza i zestaw surówek stworzą idealną propozycję na lekkie, a zarazem sycące danie. Czas między większymi posiłkami wypełnią lekkie i pożywne przekąski. Sałatki, grzanki, faszerowane warzywa czy wytrawne tartaletki nie tyle dobrze smakują, co odpowiednio przygotowane będą stanowiły ładną ozdobę dla weselnych, białych nakryć.

Na weselu nie może zabraknąć również słodkiego bufetu. Oprócz klasycznych propozycji typu sernik, szarlotka czy kremowe ciasta warto, aby pojawiły się lżejsze słodkości. Muffinki, owsiane batoniki lub skomponowane miseczki z granolą i owocami zaspokoją słodkie zachcianki gości, równocześnie negatywnie nie wpływając na sylwetkę.

Przy komponowaniu menu nie można zapomnieć także o gościach, którzy mają specyficzne preferencje kulinarne takich jak wegetarianie czy diabetycy. Dla każdego z nich powinien być przewidziany oddzielny zestaw dań tak, aby nie czuli się poszkodowani. Pamiętajmy jednak, że na prawdziwe wesele składa się bardzo wiele czynników, a miarą pomyślnej imprezy jest zadowolenie gości i samej młodej pary.

Dietmap – więcej pomysłów na smaczne i zdrowe posiłki weselne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>